Eten & drinken

Madeira heeft een compleet eigen keuken. Het lijkt niet op die van Portugal of andere mediterrane landen. Gerechten zijn vaak stevig en worden gemaakt met ingrediënten die te vinden zijn op de eilanden zelf. Madeiresen ontbijten licht, lunchen flink en dineren licht.

Koffiecultuur op Madeira

De eilandbewoners ontbijten vaak met een koffie en hooguit een stuk toast. In de verschillende hotels wordt natuurlijk wel een ruimer assortiment aangeboden. Op Madeira heerst een ware koffiecultuur, daarom kunt u in vrijwel elk restaurant of bar een uitgebreide keuze aan koffie vinden. De lunch vindt meestal plaats rond 13.00 uur en het diner start zo rond 19.00 uur.

Qua prijzen geldt over het algemeen: hoe verder weg van de hoofdstad Funchal, hoe goedkoper het eten en drinken!

Vleesspies en zwarte degenvis

Befaamde traditionele gerechten zijn de ‘Espetada em Pau de Lauro’ en ‘Espada’. Het eerste gerecht is zeer mals vlees op een spies van laurierstok. Het vlees wordt boven een houtvuur gegaard. Meestal wordt dit geserveerd met groenten en frietjes. Het tweede gerecht is zwarte degenvis. Deze vis staat bekend als ‘de lelijke vis die goed smaakt’. Het wordt meestal geserveerd met groenten, maar soms met banaan. Dit levert een uitzonderlijke smaaksensatie op. Andere vissen die worden gegeten, zijn zwaardvis, tonijn en kabeljauw.

Zoetekauwen moeten naar Madeira

Madeiresen houden van zoetigheid. Een zeer geliefd lekkernij (vooral ook onder toeristen) is de ‘Bolo de Mel’, een honingcake die vaak bij de koffie wordt gegeten. Dan is er nog ‘Pudim de Maracuja’. Dit is de meest bekende pudding van Madeira, namelijk eentje van passievrucht. Daarnaast kunt u in restaurants altijd nog vele andere zoete nagerechten, cakejes en koeken vinden.

Beroemde Madeira wijnen

De Madeira wijnen zijn wereldberoemd en het export product van Madeira. Het is een sterke en lang houdbare wijn. Het is over de hele wereld een populaire wijnsoort. Vooral toeristen kunnen er geen genoeg van krijgen. De 4 meest bekende wijnen zijn: ‘Sercial’, ‘Verdelho’, ‘Bual’ en ‘Malmsey’. De wijnen hebben een mooie balans van frisse zuren en zacht zoet. Een echt vrouwendrankje is ‘Nikita’. Dit is een witte drank op basis van bier, vanille-ijs en ananas. Mannelijke Madeiresen drinken vaak ‘Poncha’. Het bestaat uit een mix van de Madeirese witte rum ‘Aguardente’, verschillende citrusvruchtensappen en honing. Op Madeira worden tevens 2 bieren gebrouwen, Zorca en Coral.

Vaten met Madeirawijn


Madeirasaus

De Madeirasaus wordt gemaakt op basis van de Madeirawijn. Het is een smakelijke saus voor veel verschillende soorten vlees. Er zijn veel verschillende recepten om deze saus te maken.